Verleng het leven van je jeans

Je wast je spijkerbroek zelden of nooit om hem zo gaaf mogelijk te houden. Toch komt er een dag dat slijtage toeslaat. Die mooie plooi verandert in een scheur of je blijft gewoon een keer ergens aan haken. Moet je dan met pijn in je hart je favoriete broek weggooien? Net op het moment dat hij echt lekker zit? Met een beetje huisvlijt red je niet alleen je spijkerbroek maar hij krijgt er vaak nog meer karakter door.

Zwakke plekken
De grungemode heeft geen comeback gemaakt dus met grote gaten en slierten rondlopen hoeft niet. Elke spijkerbroek heeft zijn zwakke plekken, dat punt waar precies jouw lichaam voor slijtage zorgt. Sommige gaatjes zie je al een tijd van te voren aankomen en kun je preventief dichtnaaien. Maar wat wanneer er echt geen houden meer aan is?

Hoe repareer je een spijkerbroek
Het makkelijkst zijn kant-en-klaar reparatiestukken in spijkerkleur die je over het gat in ongeveer 20 seconden vast strijkt. Een andere optie is een stuk oude spijkerbroek knippen, aan de binnenkant positioneren en vervolgens vastnaaien. Voor het mooiste resultaat gebruik je een naaimachine. Vind je stiksels niet mooi? Met textiellijm is het mogelijk om de lap vast te lijmen. Wees voorzichtig met de hoeveelheid want de lijm kan makkelijk doorlopen en zorgt voor hardnekkige vlekken.

Jeans met karakter
Maar zijn gerepareerde jeans niet uncool? Vergeet niet dat het hippe A.P.C. in Parijs een eigen reparatiedienst heeft. Hier lever je een oude spijkerbroek in die vervolgens wordt gerepareerd en doorverkocht aan de liefhebber van een ingelopen jeans met karakter. Voor de helft van de prijs mag je vervolgens een nieuw paar kopen.

Comments are closed.